Sfaturi pentru achizitionarea unei afaceri
Solicitati informatii despre afacerile care va intereseaza;
Multe afaceri au putine informatii in prezentarea oferita; ele sunt doar un punct de plecare in analiza dumneavoastra; Situatiile financiare intermediare, balantele lunare nu au rezultate finale si este indicat sa analizati bilantul anual si raportul de audit (daca exista).
Anumite afaceri au fluctuatii sezoniere, iar intregul tablou nu il puteti vizualiza decat raportand cifrele din perioade similare.
Cumparatorii de afaceri experimentati viziteaza afacerile, isi fac propriile calcule (vanzari, costuri, cheltuieli de regie) si incearca sa determine singuri profitul, eventualele conexiuni, reduceri de cheltuieli care se pot obtine prin combinarea cu o afacere existenta. De asemenea ei se concentreaza si asupra aspectelor necuantificabile in bani dar foarte importante: existenta unui personal bine pregatit, cu experienta, strategia de marketing, imaginea companiei, etc.
Fiti discret - exista posibilitatea ca vanzatorul sa nu doreasca ca anagajatii lui sa cunosca faptul ca are intentia sa vinda afacerea. Fiti meticulos in a va nota informatiile importante.
Verificati fiecare produs sau serviciu oferit. Verificati informatiile din postura clientului.
Ati putea conduce acea afacere?; Ce ati putea sa imbunatatiti?; Ce schimbari ati face?
Intrevedeti vreo oportunitate? Dumneavoastra cumparati afacerea asa cum este, dar aveti sansa unui nou inceput, cu dumneavoastra conducand acea afacere.
Multe afaceri se vand din cauza aparitiei unor evenimente in viata proprietarilor, datorita varstei inaintate, a schimbarii domiciliului, lipsa unor mostenitori sau lipsa unei persoane care poate sa conduca afacerea in continuare etc. Alte afaceri se vand datorita lipsei de disponibilitati necesare trecerii peste un nou pas in dezvoltarea companiei.
De multe ori se cauta un concurent sau un investitor dintr-o zona de activitate asemanatoare care este dispus sa investeasca, iar prin sinergia rezultata in urma asocierii se pot produce efecte benefice: cresterea capacitatii de productie, cresterea cotei de piata, acces pe noi piete de desfacere.
Apelati la serviciile unor consilieri specializati: contabili, brokeri de afaceri, analisti financiari, consultanti, avocati, pentru a va ajuta sa evaluati cat mai bine din toate punctele de vedere afacerea pe care doriti sa o achizitionati. Unele firme prezinta anumite aspecte care sunt foarte greu identificabile fara ajutorul unui expert. Firmele medii si mari pot folosi diverse metode pentru a reduce impozitul pe profit, TVA, impozitele si taxele catre stat. Ex: Multe dintre ele detin imobile mult subevaluate pentru a nu plati impozite foarte mari sau au mai multe contracte de leasing. Acestea nu sunt neaparat minusuri ale afacerii, dar pot avea diverse implicatii. Pentru a avea o imagine clara ar fi indicat sa apelati la specialisti.
|